Minden, amit a Covidról el kell mesélned a gyerekeknek!

Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője, Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora, az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor tavaly tavasszal egyedülálló új könyvet jelentetett meg a koronavírus-járványról. Azóta eltelt egy év, és bár a vírus még mindig az életünk szerves részét képezi, mégis sok változás történt - például már elérhető a védőoltás. Scheffler készített könyvéből egy frissített verziót, és ez a könyv mostingyenesen elérhető, letölthető és terjeszthető bárki számára - a könyv magyarországi kiadójánál, a Pagonynál.

A könyv az alábbi elérhetőségen megnézhető és letölthető:

https://www.pagony.hu/resources/public/koronavirus_konyv_2021.pdf

 

Forrás és további információ a Pagony kiadó hivatalos oldalán található:

https://www.pagony.hu/cikkek/minden-amit-a-koronavirusrol-el-kell-meselned-a-gyerekeknek

Tájékoztató a digitális oktatással kapcsolatban

Mobileszközről valamennyi szolgáltató hálózatáról ingyenes adatforgalommal érhető el a KRÉTA rendszer. A díjmentesség hazai használatra vonatkozik és nem terjed ki a beágyazott/ linkelt tartalmakra (pl. a KRÉTA felületén szereplő Youtube videók). Ezáltal adatforgalom használat nélkül elérhető az eKréta felülete, szolgáltatásai.

 

Az alábbi linken további információt találhatnak: https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=44007453

 

UNOKÁZÓS CSALÁSOK

A csalók az idősek jóhiszeműségét és adott esetben romló egészségi állapotát is igyekeznek kihasználni. Jellemzően potenciális áldozatuk vezetékes telefonját hívják, ami többnyire nem jelez ki telefonszámot és szinte mindig feltöltőkártyás mobilt használnak, amit a hívások után eldobnak. Sok esetben előfordul, hogy az elkövetők felkészülnek leendő áldozatukból, terepszemlét tartanak, kiismerik napirendjét, szokásait és kapcsolatait.

A csalóktól beérkező hívással segélykérés fut be a nagyszülőhöz az állítólagosan bajba került gyermekkel, unokával kapcsolatban, így rögtön stresszhelyzetet teremtenek az elkövetők. Ilyen állapotban sokkal nehezebben tud gondolkodni az érintett, kevésbé tud figyelni azért, mert beszűkül a tudata, ezért akaratlanul is óvatlan lehet.

Az elkövetők sírástól elváltoztatott hangon szólnak a telefonba, majd átveszi a telefont egy társuk, aki hivatalos személynek adja ki magát és elmondja, hogy a hozzátartozója megsérült és magyarázatot ad arra, hogy miért nem ismerős az állítólagos rokon hangja: mert megsérült a nyaka, a hangszálai vagy a szája.

Ezt követően higgadtan tájékoztatja a hívott felet, hogy pénzre lesz szükség az anyagi károk rendezéséhez. Előadhatják azt is, hogy a balesetben érintett másik fél nagyon dühös, esetleg már megverte a hozzátartozójukat, mielőtt kiért a rendőrség. Előfordulhat, hogy megpróbálnak minél több információt kihúzni az áldozatokból, például elkérik a személyes adataikat. Az ilyen hívásoknál több százezer vagy milliós nagyságrendű kárról beszélnek, és nem hagynak gondolkodási időt, azonnali döntésre kényszerítik az áldozatokat. Országos viszonylatban megtörtént, hogy vadidegennek adta ki egy idős hölgy egész élete megtakarítását. Egy ilyen hívás esetén a leghatékonyabb megelőzés, hogy bontják a vonalat, ezzel nem adva lehetőséget arra, hogy további információkhoz jussanak a szélhámosok. Ezt követően azonnal fel kell hívni a megnevezett hozzátartozót és megbizonyosodni arról, valóban történt-e vele baleset, illetve értesíteni kell a rendőrséget.

 

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

 

Ø  Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

Ø  Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Hivatalos személy nem kér pénzt! Sem rendőr, sem tűzoltó, se mentős!

Ø  Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, a gépjármű rendszámát.

Ø  Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

Ø  Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

Ø  Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (pl.: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!

Ø  Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni!

Ø  Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni "

 

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

        

 

Felhívás

Így vigyázhatunk szeretteinkre az új koronavírus-járvány idején

2021.03. 04., cs-14:42 ORFK Kommunikációs Szolgálat
A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről!
 
Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni.
A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kémek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben - látszólag - a védőoltásra is regisztrálnak.
Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat.
A rendőrség tanácsa arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:
 
Járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg:
o Tegye le a telefont, majd hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt!
Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
o Kérdezze meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztását!
Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!
Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen!
Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!
Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.
 
 

A Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás pályázatot hirdet pénzügyi asszisztens munkakör betöltésére, AZONNALI MUNKAKEZDÉSI LEHETŐSSÉGGEL

Családi Gyermeknap