Élj tudatosan

Beszámoló az „Élj tudatosan” projektnap megvalósulásáról

 

Az EFOP 3.2.9-16-2016-00023 azonosítószámú Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység projekt keretein belül „Élj tudatosan” közösségi rendezvény valósult meg a nyírmadai Patay István Általános Iskolában 2019. február 12-én. A rendezvényen az iskola 5. és 6. évfolyamos tanulói vettek részt.

A megnyitó után interaktív előadás keretében megismerkedhettek az egészséges táplálkozás, - életmód jelentőségével. A témanap keretein belül az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat ismerhetek meg. Továbbá a táplálkozási piramison keresztül lett szemléltetve az egészséges ételek fogyasztásának a fontossága. Kimagasló hangsúlyt kapott az egészségre ártalmas életvitel illetve az egészségkárósító tényezők negatív hatásai. Az érdekes és tartalmas prezentációt követően a gyerekek a megszerzett tudásról tanúbizonyságot téve egy „Élj tudatosan” kvízkérdésekből álló tesztet töltöttek ki. Az osztályok kimagaslóan teljesítették a kvíz feladatokat, így minden osztály értékes jutalommal gazdagodott.

Az elméleti vetélkedő után a középpontban az aktív testmozgás kapott figyelmet. Az osztályok képviselői egymással megmérettetve, egy ügyességi akadálypályán mutathatták meg erőnlétüket. Az akadálypályán a legjobb időt teljesítő tanulók díjazásban részesültek, melyet díjátadó keretében vehettek át.

A vetélkedőket követően az egészséges táplálkozás, a helyes étkezés terén, kóstolhattak gyümölcsöket, zöldségeket, különféle bio ételeket, egészséges ropogtatni valót valamint gyümölcsleveket. Betekinthettek a kreatív gyümölcs és zöldség kavalkádba. A legnagyobb sikert a „gyümölcspáva” és a „zöldséghal” kompozíciója nyerte el.

A kötetlen vendéglátás alatt a kíváncsi tanulóknak lehetőségük adódott kérdéseiket feltenni a szakembereknek és így bővíthették ismereteiket az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Reméljük, hogy a különböző ízek egyvelegét megízlelve a diákok fantáziáját beindította és az otthoni étkezésbe az újonnan szerzet tapasztalatokat alkalmazni fogják.

A rendezvény motivációs magot szórt el a gyerekek között, hogy az egészségtudatos életmóddal nagyban megváltoztathatják a mindennapi életüket.